Babys første fødevarer – en enkel Guide til start faste stoffer

At indføre din baby til fast føde er spændende og givende – men det kan være svært at vide præcis hvordan og Hvornår til at komme i gang.

Din baby skal være fire måneder i det mindste – før dette, hans umodne fordøjelsessystemet vil finde det vanskeligt at håndtere fast føde. De fleste medicinske fagfolk, dog vil rådgive venter indtil din baby er mindst seks måneder gammel, for at mindske risikoen for fødevareallergi.

Dit barns alder er ikke den eneste overvejelse og der er andre faktorer at tage hensyn til ved fastsættelsen af, hvorvidt tiden er inde for første babymad.

Kigge efter tegn på parathed i din baby – han ser du med interesse når du spiser, efter forløbet af din mad fra plade til munden? Denne øgede interesse for fast føde kan indikere, at han er klar til at prøve det selv.

Gør din baby synes utilfreds efter hans sædvanlige mælk feeds, eller er han vågner om natten efter tidligere sove igennem? Selv om disse kan være tegn på en stigning i hans appetit, kan de også være udløst af ubehag fra begyndervanskeligheder. Det er vigtigt at forsøge at fastslå, hvorvidt begyndervanskeligheder er årsagen, til at undgå at indføre fast føde før din baby har virkelig brug for dem.

Din baby skal have gode hoved kontrol og kunne sidde godt, da det gør synke lettere. Yngre børn kan ikke kunne sidde understøttes ikke, dog, så det er meget vigtigt at give passende støtte, hvis dette er tilfældet.

Beslutningen om at indføre fast føde til din baby skal i sidste ende foretages af dig og dit barns læge. Du kan føle sig presset af andre mennesker – især den ældre generation – at give fast føde til din baby tidligere end læge anbefaler. Det er vigtigt at huske, at en stor del af forskningen er blevet udført for at yde denne rådgivning og sådanne oplysninger ikke blot var tilgængelig i tidligere.

Så hvad er den bedste første mad til baby?

Baby ris, en let fordøjelig, enkelt korn korn, er den ideelle mad til at starte med. Det kan være blandet med varmede modermælk eller formel, så dens smag vil være bekendt at din baby. I første omgang kan du blande det til en temmelig løbende konsistens, at din baby vil finde nem at håndtere, fortykkelse tekstur lidt med hver efterfølgende foder.

Om en spiseskefuld af baby er ris den perfekte størrelse til at starte med. Prøv at give denne første solid feed omkring frokosttid, men tage brodden af din baby appetit ved at give ham nogle af hans sædvanlige mælk foder før baby ris. Hvis han er alt for sulten, vil han blive frustreret og ulykkelig.

Han reagerer godt på støttende fagter og smiler, så bo afslappet og bare rolig, hvis han skubber maden tilbage ud af munden! De fleste babyer gøre dette instinktivt ved første og denne “tungen-thrust” refleks vil stilne som han bliver vant til nye og usædvanlige teksturer han oplever.

Hvis han ikke synes interesseret, blot tager maden væk og prøve igen næste dag eller et par dage senere. Du bør ikke forsøge at tvinge ham til at spise, da dette er traumatisk for ham og vil kun gøre tingene sværere. Efter alt, er der ingen rush – på dette stadium, modermælk eller formel opfylde al i hans nærende savn.

Når dit barn komfortabelt nyder baby ris, prøv at indføre purerede, friske grøntsager. Det er værd at bemærke, at nogle børn ikke kan lide baby ris på alle og begynde ved at spise grøntsager med det samme.

Indføre kun én ny vegetabilsk ad gangen, mens fire dage mellem hver ny mad. Dette vil hjælpe dig med at identificere eventuelle fødevarer, der forårsager en allergisk reaktion eller udløser fordøjelsesproblemer i din baby.

Nogle gode grøntsager at indføre som første babymad er butternut squash, søde kartofler, gulerødder, svenskeren (eller rutabaga) og hvide kartofler. Disse kan være kogt eller dampet og derefter purerede. Alternativt kan søde kartofler bagt i deres skind, så blødt kød skovlede ud, klar til at tjene – instant, sund babymad!

Du kan prøve at kombinere forskellige grøntsager til nogle lækre nye smagsvarianter – eksempler omfatter pastinak med grønne bønner, søde kartofler og squash og svenskeren (eller rutabaga) og gulerødder. Mulighederne er uendelige!

Når din baby nyder grøntsager, kan du tilføje frugter til menuen. Gode valg omfatter purerede banan, avocado og kogte, purerede æbler og pærer. Citrusfrugter bør undgås for det første år, da de kan udløse allergiske reaktioner.

For noget virkelig anderledes, prøv kombinere frugter og grøntsager såsom æbler med gulerødder eller bananer med sød kartoffel, for nogle usædvanlige men fristende nye smagsvarianter.

Følg din babys bly og øge størrelsen og hyppigheden af hans måltider som hans appetit dikterer. Altid se nøje for tegn på allergiske reaktioner og drøfte eventuelle bekymringer med en læge.

Frem for alt have det sjovt at indføre barnets første fødevarer – ved at vælge og forberede disse friske og sunde ingredienser, du får ham til en dejlig sund start.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.